torsdag 19. november 2009

Det nærmer seg slutten på oppholdet her,

og i morgen er siste dagen på jobb på Centro Creer på Isla Trinitaria. Det blir en kjekk dag med stor fiesta, og en litt vemodig dag for meg! Vi skal ha fest med musikk, dans, klær og mat fra 6-8 ulike regioner i landet. I dag laget vi en del pynt, bl.a en stor fisk i alle regnbuens farger og en iguana-maske. Elevene øvde på inngangsmarsj og folkedans. Jeg skal ta med fotoapparatet og håper på å få det med meg hjem igjen. Denne uken har jeg holdt kurs på to sentre om smittekjeden, hygiene, ergonomi og egentrening, så nå er det rene hånklær, ekstra god håndhygiene og flere ansatte som har begynt å gjøre rygg- og mageøvelser. Håper de fortsetter med det, de var i alle fall interesserte og engasjerte.
Mandag var vi invitert hjem til Pilar, en kvinne jeg jobber med. Hun fortalte hvordan det var da MA, for 10 år siden, prøvde å kartlegge og motivere familier med funksjonshemma barn til å gi dem stimulering og opplæring. Hennes datter, som er elev på centro creer, var da 5 år gammel. Men først måtte de være med på dugnad og bygge senteret. De fleste som bidro var alenemødre, For at fyllmassen som kommunen ga ikke skulle komme på avveie og bli solgt videre, måtte de også følge med lastebilsjåførene som hadde denne transporten. Korrupsjon og bestikkelser er fortsatt veldig vanlig her. Det er relativt mange funksjonshamma barn her. Grunnene til det er nok sammensatte, bl.a fødsels- svangerskapsomsorgen og insest. Og det er dessverre fortsatt et faktum at svært mange funksjonshemma barn gjemmes vekk og dermed får et minimum av stimulering.
Pilars datter har fått en øyesykdom. Hvis hun ikke blir operert innen et års tid vil hun gradvis miste mer av synet og bli blind. Denne operasjonene koster 1000 $ og dette forsøker nå moren å samle inn penger til, bl. a ved bingo.
Her er tre sykepleierstudenter som har praksis på fødefabrikken her, og en student som skal ha praksis på helsestasjon. Vi har mange interessante samtaler. På fødefabrikken er det i gjennomsnitt 100 fødsler daglig! Det er store forskjeller på fattig og rik også ved livets begynnelse!
Sist helg var sjømannspresten i Latin Amerika her. Hun heter Anne Netland. Bl a hadde hun konfirmasjonsgudstjeneste med Marte, datter av en av utsendingene / misjonærene. Det var mye musikk og sang og god middag, kylling i appelsinsaus, til alle her på CA etterpå.
I kveld har et par av oss voluntører vært til middag hos Siv Anett, Kjetil og lille Eskild. Veldig koselig! ønsker dem lykke til med 5 år her i byen!
Ellers har noen av de besøkende her på CA fått et lengre opphold enn planlagt; en glemte passet på flyet og en ble frastjålet sitt i Montenita. Da går det en uke for å få nødpass.
Juletrebelysningen er på plass på kjøpesentrene og nisseorkesterene spiller og de store butikkene er som ellers i verden! For dem som har penger!
Lørdag morgen kommer Per og da skal vi ha en hjertlig god ferie i to uker før vi dra hjem til kjær familie, slekt og venner, risengrynsgrøt, pepperkaker og Frelsesarmeens julekonsert den 6.12. Kanskje kommer det et innlegg her fra rundturen vår, hvis jeg får tid! I helgen drar vi til Cuenca, en fin by i fjellene som jeg har vært i tidligere.
Ha det godt og god helg!

2 kommentarer:

  1. ÅÅ, så kjekt at Per komme. Dokker må kosa dokker masse!!Go helg!

    Klem fra Mette

    SvarSlett
  2. takk for alle kommentarene dine! Tusen takk! Gleder meg til ferie her og til å komme hjem til alle kjekke og kjære, deg inkludert:) Hils dine!

    SvarSlett