onsdag 4. november 2009

HIV og AIDS = VIH og SIDA på spansk



Det er lettest å skrive om den vakre naturen, den gode frukten, de fine restaurantene og de kjekke turene. Dessverre er det nok ikke det som er dagliglivet eller en del av livet for de fleste her i landet i det hele tatt! Men kontrastene er enorme!
Misjonsalliansen, MA,jobber med et stort prosjekt om HIV-forebyggende arbeid som jeg har vært med på. Det er sannsynligvis mange HIV positive som aldri er blitt testet. De mørkeste prognosene går ut på at det er et par millioner positive i dette landet med vel 13 mill innbyggere. En tilfeldig skreaning av 200 viste at 7 var HIV positive uten at de definerte seg i noen risikogruppe eller hadde mistanke om smitte, Det er 3,5% av befolkningen. Dette er kanskje vel høye tall, men uansett er det et problem!
MA jobber med informasjon på skolene for elever og foresatte og deretter frivillig og gratis testing. På skolen jeg besøkte var ungdommene, dvs guttene vi pratet med vel informerte om smittemåter og forebygging, men kondom brukes så godt som aldri. Etter den tilfeldige praten med ungdommene var dette en dag for foresatte. Vi delte oss inn i 4 grupper i skolegården og gikk til 4 ulike stand; 1)hvordan smitter/ smitter ikke HIV,2) Hva kan kreves eller forventes av en utro partner 3) lag en tegneserie ad hvordan ta på kondom,4) rettigheter og diskriminering av Hiv positive. Det ble mye lott og løye i gruppene og det var ikke bare ekvatorianerne som hadde manglende kunnskaper. Etter denne seansen og oppsummering i skolegården fikk foreldrene grundig informasjon om Hiv testen, og om videre oppfølging hvis den er positiv. I tillegg ga legen en moralsk liten oppfordring om å holde seg til en partner. Det er ikke så vanlig her.Ingen av dem som ble testet i dag var positive, men mange fikk noen nyttige råd med på veien. Og alle fikk juice og kjeks!
Det er veldig vanlig at mennene har elskerinner og en kvinne kan gjerne ha 6 barn som hun har ansvaret for, men mannen stakk av etter at barnet hans var blitt et år eller to. Uten arbeid og med en sosial støtte på 35 $ i måneden er det knalltøft!
Jeg har blitt fortalt fra flere hold at fedre tar sine 12-13 år gamle sønner med til prostituerte. Dette skal hindre at sønnene blir homofile. Foreldre finner en passe, dvs 30 år gammel mann, debutpartner til datteren på 14! En jente på 14 år er gravid.Da en venn av meg spør moren hva hun tenker om det, synes hun det er greit. Selv er den blivende bestemoren 28 år. Her, dvs i slumområdene, er det veldig vanlig med svært unge mødre med flere barn og lite skolegang. Neste helg skal det være et større men lignende opplegg på en annen skole som jeg skal være med på.
Et lite aprpos; Deler av dansen som ungene (6-10 år gamle) fra Isla Trinitaria, hadde da det ble feiret 15 års jubileum for MA lignet nok adskillig mer på aktiviteter på en strippeklubb enn på norsk leikaring!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar